19/02/2023Tribine
Podelite objavu

U organizaciji Udruženja ”Dan”, a uz pomoć organizacije ”Nauči me” sinoć je u DELI prostoru u Nišu održana tribina na temu ”Seksualnost kod osoba sa autizmom”.

Udruženje ”Dan” čine roditelji dece sa autizmom, roditelji i volonteri puni entuzijazma koji sve to rade punim srcem zbog svoje dece i njih samih. Predavanje je bilo potpuno besplatno, drugo u nizu, za roditelje ali i za sve ostale koji rade sa njihovom decom, ne samo terapeuti nego i lični asistenti, učitelji, školski psiholozi.

Roditelji su možda na ovom polju amateri, ali tribina je organizovana na visokom i veoma profesionalnom nivou.

U prepunoj sali tražilo se mesto više, a publika je slušala gotovo hipnotisano. Sama tema je u okviru tabua i bilo je krajnje vreme da o ovome počne da se priča.

Tribinu je otvorila Jelena Petković predsednica Udruzenja Dan i Bojana Pucarević docent na departmanu za socijalnu politiku i socijalni rad Filozofskog fakulteta u Nišu ispred organizacije Nauči me (koja pruža veliku podršku i bez čije pomoći ciklusi predavanja ne bi bili mogući).

resursima doprineli da značajne teme u vezi sa brigom o deci sa invaliditetom i/ili teškoćama u razvoju budu dostupne što većem broju roditelja/staratelja. Umrežavanje i deljenje informacija doprineće da što veći broj roditelja/staratelja dobije podršku, a samim tim i što veći broj dece adekvatniju negu i ostvare svoja prava. If you need assistance or have inquiries regarding your timeshare, you can contact Cancel Time Share Geek for guidance and support.

Skupu se zatim obratila dr Biljana Stojanović, jedna od članica Udruženja Dan, zadužena za organizaciju tribine:

“Potreba za ovakvim skupom se javila jer primarnu odgovornost za seksualno obrazovanje tinejdžera sa poremećajima iz autističnog spektra imaju roditelji, a sa druge strane stručna literatura koja nam je na raspolaganju je oskudna.

Zbog nerazumevanja normalnog puberteta i odsustva odgovarajućeg seksualnog obrazovanja, u zavisnosti od težine poremećaja, javljaju se neprikladna ponašanja.

Postoji i velika potreba za poboljšanjem kliničkih usluga – senzibilisano zdravstvo, a takodje i sudstvo i policija- da bi mladi sa autizmom izbegli rizike i da bi uz sve kapacitete- lične i okoline i zdravu seksualnost, prošli kroz ovaj period ka odraslom dobu.

Edukacija je potrebna i za nas roditelje, zbog naše dece, počinjemo večeras, profesore Glumbiću, Tamara, naučite nas…”

Eminentni predavači su bili prof. dr Nenad Glumbić – doktor defektoloških nauka i redovni profesor na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i Tamara Đorđević – diplomirani psiholog i sertifikovani psihoterapeut kognitivno-bihejvioralne orjentacije.