07/04/2023Akcije, Vesti
Podelite objavu

Povodom Svetskog dana autizma, 2. aprila 2023. godine, Organizacija Dan je prvi put u Srbiji, pokrenula inicijativu o uvođenju Tihog sata u prodavnice. Tržni centri Delta Planet i Forum Shopping Centar u Nišu su na taj način postali prvi inkluzivni tržni centri u Srbiji.

Uvođenje ”senzorne kupovine” ili “Tihog sata”, podrazumeva period u kome maloprodajni objekat radi redovno, ali sa neznatno drugačijom amosferom. Tiša muzika, isključena obaveštenja preko razglasa, alarmi i signali na kasama takođe, prigušeno osvetljenje, prednost u redu za merenja, kasu, strpljenje osoblja, vidljivo obaveštenje na ulazu u objekat o “tihom satu” – njegovi termini i trajanje. Ovo malo društveno prilagodjavanje, ogroman je ustupak osobama sa autizmom i njihovim porodicama, kako bi se osetili dobrodošlim u prijateljskom, senzorno neopterećujućem okruženju.

U emisiji „Izmedju redova“, dve Biljane, Stojanović i Vasković, mame koje su radile na ovom projektu zajedno sa Timom za edukaciju organizacije Dan, prvi put su najavile Tihi sat.