21/06/2023Akcije, Vesti
Podelite objavu

Organizacija DAN, Musicorn studio i Figura organizuju set od 5 susreta grupne psihoterapije za roditelje udruženja Dan.

Istraživanja u Srbiji beleže da mali broj roditelja koristi bilo kakav oblik podrške upućen direktno njima, a kao najčešće prepreke se izdvajaju: neodgovarajuće vreme održavanja programa, manjak slobodnog vremena usled stalne brige o detetu kao i nedostatak informacija o postojanju takvog programa (Rajić i sar., 2015).

Potrebu za formiranjem grupa podrške smo prepoznali kod roditelja, ali smo prepoznali i navedene prepreke koje su se uglavnom ispoljavale prilikom organizovanja edukativnih seminara i odnosile su se na manjak slobodnog vremena roditelja. Osim toga odnos društva prema mentalnom zdravlju i kako okolina gleda na odlazak kod psihoterapeuta, često ne deluje ohrabrujuće na osobu koja je osvestila potrebu za ovakvom vrstom pomoći. Ideja je da u poznatom i opuštenom okruženju, medju ljudima koji dele slične životne izazove i probleme, pokušaju da progovore o svojim mislima, osećanjima, teškoćama, strahovima i pod stučnim vodjstvom nadju olakšanje kroz delјenje, razgovor i preporučene tehnike.

Najzastupljenije će biti teme svesnosti realcija i emocija obrađivane kroz osnove teorije polja. Među ovim temama ističu se: transgeneracijska iskustva, “nezavršeni poslovi” u primarnim porodicama roditelja, afektivna vezanost, prevazilaženje stresa, komunikacija, partnerski odnosi, patnje, traume, gubici…

Grupe će voditi Nikola Roy Chaudhury, master program integrativne psihoterapije je završio na FLV u Novom Sadu, nakon čega nastavlja sa edukacijom u okviru Geštalt studija u Beogradu. Dobitnik je nagrade Josip Berger, Društva psihologa Srbije, autor više naučno-istraživačkih radova i projekata, sertifikovani je trener autogenog treninga. Od 2015. godine radi u Musicorn studiju.

Grupa je sačinjena od 4-8 stalnih članova grupe.

Radionice će se održavati u periodu od početka juna do kraja jula, kroz 6 susreta u trajanju od 120 minuta.