23/10/2023Akcije
Podelite objavu

Tihi sat za inkluzivnu kupovinu, inicijativa koju je Organizacija Dan pokrenula u aprilu, nastavlja se i u oktobru povodom Evropskog dana podizanja svesti o autizmu. TC Forum i TC Delta planet iz Niša podržalo našu inicijativu i na taj način postali prvi inkluzivni tržni centri u Srbiji.

Zagovaramo ideju da se Tihi sat uvrsti u redovno radno vreme svih tržnih centara i prehrambenih lanaca u Srbiji, nastavljamo da ukazujemo na značaj ovakvog prilagodjavanja društva specifičnostima osetljivih grupa stanovništva.

Tokom meseca oktobra, svakog utorka od 10 do 11 sati u TC Delta planet i svakog četvrtka od 10 do 11 sati u TC Forum, prilagodjeni su uslovi za senzorno osetljive osobe. Muzika je utišana, nema objava na razglasu, osobe sa senzornim smetnjama imaju prednost na kasi.

Svoje iskustvo odlaska u kupovinu pre uvodjenja Tihog sata i kako je Tihi sat promenio njihov život, podelile su sa nama Strahinjina i mama “velikog dečaka “.

“Odlazak u tržne centre, za nas je uvek bio izazov, jer Strahinjina senzorna osetljivost tada bude na vrhuncu. Ono sto ga smiri je vožnja liftom bez preciznog cilja, a to oduzme mnogo vremena pre nego što udjemo u radnju. Za vreme tihe kupovine, dok smo čekali lift, primetio je da je nesto drugacije, „čuo“ je tišinu. Za njega je to bilo otkriće. Poželeo je da sedne na klupicu. Obisli smo sve klupice, dugo je sedeo i posmatrao okolo. Tek je tada mogao da vidi neke detaje u Forumu koje do sada nije uočavao. Mirno je sedeo ispred radnje, čekajuci mene da obavim kratko kupovinu, gledala sam kako uziva kroz izlog i obavila kupovinu na miru. Za moje dete, Tihi sat je bio potpuno novi doživljaj prostora u kome se ranije često nalazio, a ipak ga nikada nije potpuno spoznao.”

“Velikom dečaku” ponekad smeta gužva i buka, a sada je imao slobodu da nesmetano bira i obavi sve korake kupovine. Počeo je sa “dobar dan”, birao, gledao, istraživao, a završio je sa plaćanjem i rekao “doviđenja”. Bez ijednog stresnog momenta za njega i mamu! ☺️”

Pozivamo sve zainteresovane bez obzira sa li su u pitanju veliki tržni centri i trgovinski lanci, ili male prodavnice za komšije u kraju, da nam se pridružite u ovoj akciji i odredite u toku svoje radne nedelje bar jedan sat za tihu kupovinu.

Za sve potrebne informacije, promo materijal, edukaciju, stojimo vam na raspolaganju, kontaktirajte nas putem društvenih mreža ili nam pišite na mail info@organizacijadan.org.

Vest o tihom satu preneli su i mnogi mediji, zahvaljujemo im se na interesovanju za ovu temu i podršci da se vest iz Niša širi i stigne do svih naših gradjana.

O tihom satu izveštavali su: