18/02/2023Blog, Vesti
Podelite objavu

Osmogodišnju Nađu od usluge ličnog pratioca deli samo jedna crta, jer se na preliminarnoj listi gradskog konkursa našla na 47. mestu, dok se usluga odobrava za samo 46 korisnika. Prepreka koja stoji između devojčice i ličnog pratioca mogla bi da utiče na njen svakodnevni život jer to znači da ona neće moći da ide u školu, neće moći da se druži sa vršanjacima, neće moći u bioskop, neće moći mnogo toga, te njena mama koja inače brine o Nađinom starijem bratu i potrebna joj je pomoć pratioca za devojčicu apeluje na nadležne da još jednom razmisle i prošire listu.

Marija Stanimirović, majka devojčice objašnjava da su ispunjavali sve sem jednog uslova konkursa – da su oba roditelja zaposlena. Međutim, u slučaju ove porodice to nije moguće, jer je majka prinuđena da se brine o starijem dečaku koji zahteva dvedesetčetvoročasovnu brigu i negu.

„Imam starijeg sina sa autizmom o kome brinem 24 časa, a i devojčica je u spektru autizma. Meni je lični pratioc jako potreban zato što mi vodi dete u školu, pomaže joj pri školskim aktivnostima, vodi je toaleta, pomaže joj da užina, priprema je za fizičko“, započinje priču majka devojčice.

Devojčica još uvek ima ličnog pratioca koji joj je dodeljen po prošlogodišnjem konkursu, ali bi bez njega mogla da ostane za nekoliko dana ili možda nedelja po formiranju konačne rang liste onih koji su ostvarili pravo na ovu uslugu.

„Ako ostane bez ličnog pratioca ona neće moći da ide u školu, jer neće imati ko da je odvede, biće prinuđena da sedi kući. Tako da neće imati pravo na obrazovanje, neće moći da se obrazuje, neće moći da se razvija, neće moći ništa. To je ogroman problem kako za dete tako i za funcionisanje celokupe porodice“, ističe sagovornica.

Dodaje da je njena devojčica prva ispod crte što znači da će uslugu dobiti jedino ako neko odustane, ili se lista proširi, što je u prvom slučaju malo verovatno. Zato apeluje na Grad da preispita odluku i čuje njenu molbu i Nađi omogući uslugu ličnog pratioca kako bi imala iste uslove kao i njeni vršnjaci.

Iz Udruženja DAN su, navode, još prošle godine upozoravali čelnike Grada da u Nišu postoji više od 70 mališana kojima je potrebna uluga ličnog pratioca i da je u te shvrhe neophodno budžetom opredeliti mnogo veće sredstva od onih koja se izdvajaju.

„Upozoravali smo Grad mesecima pre početka konkursa da će ove godine biti više od sedamdesetoro dece kojoj će biti potrebna ova usluga i da je važno planirati veća budžetska sredstva. Dakle potrebno je da najpre Grad sagleda realne potrebe građana, planira sredstva u skladu sa tim i tek onda raspiše konkurs“, kaže Bojan Mojašević iz Udruženja DAN.

Sagovornik dodaje da je 15 miliona koliko se izdvaja za ulugu nedovoljno i da bi trebalo izdvojiti oko 40 miliona kako bi ličnog pratioca dobili svi mališani kojima je on potreban, a roditelji ne bi bili u strahu šta da čine kada usluga prestane.

Na osnovu čega je Grad opredelio sredstva za ovu uslugu, postoji li mogućnost da lista bude proširena i šta će biti sa mališanima koji su ispod crte, a kojih je prema preliminarnoj listi dvadeset sedmoro, pitali smo nadležne i odgovori se očekuju.

Podsećamo, nekolicina roditelja čija su deca ostvarila pravo na uslugu ličnog pratioca protestovala je ispred Gradske kuće marta prošle godine jer je ona postojala samo na papiru, s obzirom na to da ugovor nie potpisan te ni usluga nije počela na vreme.